Derda Kaya Logo
facebook logo instagram logo youtube logo

Kadın Hastalıkları

Kadın Hastalıkları

Kadın üreme sisteminin bütününün sağlığı ile ilgilenen branşa jinekoloji denir. Bu sistemin sağlığı ile ilgili tüm teşhis ve tedaviler gibi geniş bir alanı kapsadığı için kendi içinde de alt başlıklara ayrılmıştır. Toplumda en sık görülen jinekolojik hastalıklar vajinal akıntılar, adet düzensizlikleri, cinsel fonksiyon bozuklukları, kısırlık(infertilite), kasık ağrıları gibi başlıklarla özetlenebilir. Bu başlıklar altında da daha spesifik alt başlıklara uzanan geniş bir kavramlar bütünü vardır.

En sık görülen jinekolojik yakınmalara başlıklar halinde baktığımızda:

1. Vajinal akıntılar:

Vajen duvarları veya içinde yer alan bezlerin gereken nem ve koruma için rutin salgıları mevcuttur. Bu fizyolojik sıvılar şeffaf, kokusuz ve semptomsuzdur. Ancak bu akıntının karakteri değişip kokulu, ağrılı, kaşıntılı, sarı-yeşil, beyaz renkli, kremsi kıvamlı veya süt kesiği benzeri, kanlı veya köpüklü içerikli gibi değişik bulgular ile karmaşık hale geldiğinde detaylı değerlendirilmesi ve tedavisi gerekli hale gelmiş demektir. Yakın organ komşuluğu nedeniyle sıklıkla idrar yakınmaları da eşlik ediyor olabilir. Vajinal akıntılar mutlaka hekim gözetiminde tanı almalı ve doğru tedaviler doğru süre ile uygulanmalıdır.

2. Adet düzensizlikleri:

Adet döngüsü beyinden başlayan bir hormon aksının yumurtalıklara kadar uzanan etkisi sonucu gelişen ve rahim iç dokusunu da döngüye dahil eden bir kavram bütünüdür. Bu bütünsellik aşamalarının herhangi bir noktasında gelişen aksaklık veya bozukluklar adet döngüsünde de bozukluklara yol açar. Düzensizlikler sık-az adet görme, adet görememe, aşırı miktarda veya az adet görme, ara kanamalar varlığı gibi pekçok şekilde olabilir. Hormonal bozukluklar, myomlar, polipler, yumurtalık kistleri, enfeksiyonlar, kanserler gibi pek çok etken de adet düzensizliği nedeni olabilir. Tanısı jinekolojik değerlendirme ve gerekirse testler ile konulduktan sonra tedavileri planlanır. Tedaviler nedene göre izlemden, ilaç tedavilerine hatta cerrahi müdahelelere kadar değişebilen bir çerçevede planlanabilir.

3. Cinsel Fonksiyon Bozuklukları:

Cinsel fonksiyon problemleri başlığı altında cinsel istek problemleri, ağrılı cinsel ilişkiler, vajinismus, orgazm problemleri gibi sorunlar ilk akla gelenlerdir.

4. Kasık ağrıları:

Karın kasık ağrıları jinekolojik veya jinekoloji dışı nedenlerle gelişebilir. Enfeksiyonlar, kitleler, kistler, tümöral nedenler gibi pek çok neden ile gelişmiş olabilir. Kadın doğum hekimi tarafından detaylı değerlendirilmesi önerilir.

5. Kısırlık:

Yaş ve diğer faktörlere bağlı olmak kaydı ile en az 1 yıldır düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamama durumudur. Hastaların adet döngüsünden başlayan kapsamlı bir değerlendirme ile incelenmesi gereklidir. Çiftlerin birlikte muayene ve testleri değerlendirilir. Teşhisin durumuna göre izlem, aşılama veya tüp bebek tedavileri seçilerek tedavi amaçlanır.

facebook logo instagram logo youtube logo

OP. DR. MUSTAFA DERDA KAYA

Fener Mahallesi Fener Caddesi Fener İş Merkezi
A2 Blok 9/11 Muratpaşa / Antalya

T. +90 242 324 44 42 E. [email protected]
Whatsapp