Derda Kaya Logo
facebook logo instagram logo youtube logo

Makaleler > GEBELİK TAKİBİ VE DOĞUM

Tekrarlayan Gebelik Kayıpları

Tekrarlayan Gebelik Kayıpları

Üç veya üzeri sayıda ard arda 20. gebelik haftası ve altında gelişen düşüklere tekrarlayan düşük (habituel abortus) adı verilir. Yaklaşık olarak %1 oranında görülebilen bir klinik durumdur.

Sebepleri Nelerdir?

Tekrarlayan düşüklerin nedenleri rahim ve rahim ağzı kaynaklı problemler, hormonal bozukluklar, genetik problemler, enfeksiyonlar, çevresel faktörler ve bağışıklık sistemi kaynaklı problemler olarak sayılabilir.

Rahim ağzı yetmezlikleri, myomlar, tekrarlayan rahim içi işlemler, septum adı verilen rahim içi perdeler veya genetik rahim anatomisi bozuklukları gibi nedenler tekrarlayan düşük nedeni olabilir. Tiroid hastalıkları, kontrolsüz şeker hastalıkları, polikistik over hastalığı gibi nedenler hormon seviyelerinde bozukluklara yol açarak düşük nedeni olabilirler. Kromozomal hastalıklar hastaların %5’inde  tekrarlayan düşük kaynağı olabilir. Virus, bakteri veya diğer mikroorganizmalar kaynaklı enfeksiyonlar da tekrarlayan düşüklerde sorumlu bulunmuştur. Otoimmün hastalıklar adı verilen bağışıklık sistemi kaynaklı anormalliklerde hastanın kendi savunma sisteminin anormal yanıtı sonucu gebelik düşükle sonuçlanabilmektedir. Ayrıca kimyasal maddelere maruziyet, sigara, alkol kullanımı, anne yaşının ileri veya çok genç olması, stres kaynaklı etmenlerin de tekrarlayan düşüklerde sorumlu olabileceği bildirilmektedir.

Tedavi,Önlem Ve İzlemde Neler Yapılmalı?

Gebelik kayıpları hastalar ve çevreleri için başlı başına bir travma iken bu durumun tekrarlanıyor olması durumu daha ağır bir travma haline getirmektedir. Tekrarlayan gebelik kayıpları olan hastalarda klinik dikkatle değerlendirilmeli, olası etkenlere yönelik muayene ve klinik testler detaylı olarak yapılmalıdır. Hasta ve yakınlarına olası nedenler, yaklaşımlar ve tedavi yöntemleri hakkında gerekli bilgilendirme yapılmalıdır.

Hastanın tedavisi gebelik oluşmadan başlamalı, önlenebilir riskler bu aşamada ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Sigara, alkol, kimyasal ve çevresel toksinlerden uzak durulması, kronik hastalıkların kontrol altına alınması, stres faktörlerinin uzaklaştırılması, anatomik bozuklukların önceden düzeltilmesi gibi çözümlerle tedavi başlamalıdır. Bağışıklık sistemi kaynaklı problemlerde birtakım medikal tedaviler ile gebeliğin devamı sağlanabilmektedir. Hastanın tedavilere ek olarak psikolojik olarak da profesyonelce desteklenmesi mühimdir.

Sonuç olarak düşük tekrarladıkça riskler buna bağlı artmaktadır. 35 yaş üzerinde üstüste 2 gebelik kaybı ileri tetkik ve araştırmayı gerektirmektedir. 35 yaş altında bu sayı 2 olarak belirlenmiştir. Ancak çiftlerin klinik durumları ve risk faktörleri değerlendirilerek bu sayılar değişebilir.

facebook logo instagram logo youtube logo

OP. DR. MUSTAFA DERDA KAYA

Fener Mahallesi Fener Caddesi Fener İş Merkezi
A2 Blok 9/11 Muratpaşa / Antalya

T. +90 242 324 44 42 E. [email protected]
Whatsapp