Derda Kaya Logo
facebook logo instagram logo youtube logo

Makaleler > Kadın Hastalıkları

Menapoz

Menapoz

Kadın üreme hayatının, adet görmenin bitmesi ile isimlendirilen evresidir. Yumurtalıkların hormon üretiminde yavaşlama sonrasında adet görülmeyen 1 yıllık periyot menapoz olarak adlandırılır.

Hastaların adet görmesinin bitmesi ile birlikte ateş basmaları, halsizlik, kas- eklem rahatsızlıkları, cilt problemleri, üreme sistemi problemleri, depresyon ve benzeri  ruhsal sıkıntılar ile de bu dönemde karşılaşma ihtimalleri mevcuttur. Tüm metabolizmayı etkileyebilen bir dönem olduğundan hastaların dahili hastalıklar ve kalp damar hastalıkları açısından da takipte olmaları esastır. Menapoz dönemi sıklıkla öncesinde hormon azalma ve kaybına ikincil adet düzensizlikleri ile karakterize olur. Miktar ve süre itibariyle adet dönemlerinde anormallikler görülmesi hastaların sık doktora başvuru şikayetlerindendir. Irksal ve ailesel faktörler de etkin olmakla birlikte menapozdan yaklaşık 2-3 yıl önce başlayan bir geçiş evresini takiben, ülkemiz için ortalama  47 yaş menapoz yaşı olarak tespit edilmektedir.

Menapoz kadınlar arasında hayatın son evresi veya yaşlanmış olmanın bir beliritisi gibi algılansa da bu son derece yanlış bir algıdır. İnsan yaşamının uzadığı günümüzde menapoz sonrası da kadınları aktif ve üretken olabilen bir evre beklemektedir. Her ne kadar doğurganlık bitmiş dahi olsa bu seksüel yaşantının bittiği yorumuna dahil olmamalıdır. Ayrıca korunma gereği olmadan seksüel aktiviteye devam edebilecek olmak aslında kadınlar için bir avantaj dahi oluşturmaktadır.

Menapoz dönemi düzensiz kanamalar dışında ateş basmaları, çabuk yorulma, halsizlik, cinsel isteksizlik, seksüel aktivitede ağrı, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, kilo artışı, vajinal kuruluk, saç dökülmesi, cilt değişiklikleri, osteoporoza bağlı kemik ve eklem ağrıları gibi bulgularla izlenebilir. Yaş dönemi ile birlikte bu bulguların bir veya birkaçının eşlik etmesi durumunda jinekelojik değerlendirme için başvuru önerilmektedir. Uzman tarafından muayene ve tetkiklerle değerlendirmenin ardından klinik bulguların düzeltilmesi ve bu dönemin kaliteli olarak geçirilmesi mümkün olmaktadır.

facebook logo instagram logo youtube logo

OP. DR. MUSTAFA DERDA KAYA

Fener Mahallesi Fener Caddesi Fener İş Merkezi
A2 Blok 9/11 Muratpaşa / Antalya

T. +90 242 324 44 42 E. [email protected]
Whatsapp